het zeilavontuur vanuit enkhuizen

Enkhuizen is een stad en gemeente in de provincie Noord Holland, in de streek West-Friesland. Onder de stad Enkhuizen valt ook een deel van het dorpje Oosterdijk.

Rond het jaar 1000 ontginnen pioniers de Westfriese veengebieden vanuit de duinstreek, Texel en Wieringen. Uit simpele boerderijen groeiden Westfriese dorpen en steden, waaronder Enkhuizen. Door het ontginnen van veen, zakte de bodem en mede door hevige stormen verdwenen hele gebieden onder water. De Zuiderzee ontstond en Enkhuizen werd een haven- en vissersplaats, min of meer veilig achter de Westfriese Omringdijk die pas in de 13e eeuw gesloten werd.

In de 13e eeuw werd het onafhankelijke Westfriesland veroverd door de Hollandse graaf Floris 5. Toen deze vermoord werd (1296) kwamen de Westfriezen tevergeefs in opstand en werd Enkhuizen in brand gestoken. In de 14e eeuw vochten de Westfriezen met de Hollandse graven mee tegen de Friezen. Troepen scheepten zich in (uitvalsbasis) Enkhuizen in om in Friesland te gaan vechten.

De periode 1300 – 1600

Onder Graaf Willem V ontving Enkhuizen in 1355 stadsrechten, waardoor de dorpjes Enchusen en Gommerkerspel verenigd werden tot één stad.

Men had voldoende plek voor honderden schepen.

Eind 16e eeuw werd door oorlogsdreiging en bevolkingsaanwas aanleg van verdedigingswerken (De Vest en Drommedaris) nodig.

Paalkistrecht

Dat was het recht om van schepen die de Zuiderzee bevoeren, gelden te innen ten behoeve van de betonning en bebakening. Dit privilege was door Prins Willem van Oranje van Amsterdam afgepakt en aan Enkhuizen geschonken. Enkhuizen was namelijk in 1572 in opstand gekomen tegen Fillips 2 en zijn generaal Alva.

Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en vestingwerken aangelegd. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw. 

De watersporter kan hier zijn hart ophalen. De moderne jachthavens zijn van alle gemakken voorzien en een uitstapje naar het centrum is zo gemaakt. 

Zeilboot huren vanuit de Compagniehaven


De watersporter kan hier zijn hobby ophalen. De moderne jachthavens zijn van alle gemakken voorzien en een uitstapje naar het centrum is zo gemaakt.
Bewonder de schepen van Windkracht5 in de haven, kom tot rust tussen de eeuwenoude bomen die de vestingwal sieren, struin langs de leukste winkeltjes in de Westerstraat en kneuterige restaurants in het gezellige centrum en voel de ongekende gastvrijheid en gezelligheid.